Wat is bitcoin? Hoe werkt het? Bitcoin logo met vraagteken.


Wat is bitcoin? Waar komt het vandaan? En wat kan je er mee? Simpele vragen met vaak onnodig ingewikkelde antwoorden. En als je erover wilt kunnen meepraten dan schiet je daar niet zo veel mee op. Dat heb ik zelf in het begin ook gemerkt. En ik ben blij dat ik je dat hier in bitcoin voor beginners 1 duidelijk kan uitleggen.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een cryptovaluta. Dat is een vorm van elektronisch geld.

Het is een alternatief voor fiatgeld zoals euro’s en dollars dat door banken en overheden wordt uitgegeven. Bitcoin wordt uitgegeven door een openbaar wereldwijd netwerk waar iedereen aan kan deelnemen.

De belangrijkste verschillen tussen fiatgeld en bitcoin:

Fiatgeld Bitcoin
Door overheid uitgegeven Door openbaar netwerk uitgegeven
Onder controle van overheid en banken Onder controle van alle gebruikers
Fysieke en elektronische vormen Alleen elektronische vorm
Wettig betaalmiddel Geen wettig betaalmiddel
Kan ongelimiteerd bijgemaakt worden Is gelimiteerd tot een bepaalde hoeveelheid

Bitcoin wordt gezien als de eerste onafhankelijke digitale valuta ter wereld. Waarmee je online op honderdduizenden plaatsen kunt betalen. En waarin je gemakkelijk kunt investeren als belegging.

Bitcoin is onafhankelijk digitaal geld om mee te betalen en te beleggen.

Afkorting en Hoofdletter

De meestgebruikte afkorting voor bitcoin is BTC. Omdat dat niet voldoet aan de internationale regels voor valuta afkortingen gebruiken sommige beurzen de afkorting XBT. Beide betekenen hetzelfde, namelijk bitcoin.

BTC en XBT staan beide voor bitcoin.

Bitcoin is niet alleen de naam van de cryptovaluta, maar ook de naam van het systeem Bitcoin. De regel is dat als we de cryptovaluta bedoelen we bitcoin schrijven met een kleine letter, zoals met alle valuta, euro, dollar. En als we het systeem Bitcoin bedoelen, dan schrijven we het met een hoofdletter.

bitcoin is de cryptovaluta en Bitcoin is het syteem.

Blockchain

Iedere transactie, van de allereerste tot en met de meest recente, wordt vastgelegd in het openbare register. Dit register noemen we de blockchain en het is verspreid over het wereldwijde netwerk opgeslagen. Zodoende kunnen transacties niet meer worden gewijzigd en is fraude onmogelijk.

De blockchain is een fraudebestendige openbare lijst met alle bitcoin transacties van begin tot heden.

Cijfers

Een bitcoin kan worden onderverdeeld in 1 miljoen eenheden. Zo’n kleinste hoeveelheid noemen we een satoshi en is vernoemd naar de uitvinder(s) van bitcoin. En het ziet er als volgt uit: BTC 0.00000001.

Een bitcoin kan worden opgedeeld in maximaal 1 miljoen ‘satoshi’s’.

Het maximale aantal bitcoins dat totaal kan worden uitgegeven is begrensd op net iets onder de 21 miljoen. Op dit moment zijn er 18,185,250 uitgegeven. Die zijn niet allemaal beschikbaar, want geschat wordt dat minimaal 25% van alle bitcoins door verschillende oorzaken ‘verloren’ zijn gegaan.

Bitcoins kunnen niet onbeperkt worden bijgemaakt zoals euro’s en dollars.

Historie

Onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto heeft een persoon of een groep personen in 2009 bitcoin gecreëerd. Van alle mensen die claimen Satoshi Nakamoto te zijn is de Australiër Craig Steven Wright misschien wel de bekendste. Echt bewijs is nog door niemand geleverd en als we de beweegredenen voor het creëeren van bitcoin in ogenschouw nemen, dan lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat de werkelijke maker(s) zichzelf ooit vrijwillig zal/zullen bekendmaken.

Satoshi Nakamoto is de schuilnaam van de uitvinder(s) van bitcoin.

Koersen

Cryptovaluta vertegenwoordigen op basis van vraag en aanbod een bepaalde waarde. En zijn daarom naast betaalmiddel ook een beleggingsmiddel. Van alle cryptovaluta, is bitcoin de absolute nummer 1 en de actuele euro koers is 8,098.05.

Volatiliteit

De koers is erg beweeglijk en het koersverschil kan binnen een dag zelfs oplopen tot meer dan 10%. Dat kan lucratief zijn voor beleggers, maar vaak is het niet duidelijk waarom de koers zo’n heftige beweging meemaakt(e). Die onvoorspelbaarheid maakt dat de kortetermijnhandel vaak meer op een gokspel lijkt dan op bewuste strategie.

Herhalende Patronen

Op de middellange termijn zien we binnen perioden van een maand, een kwartaal en een (half) jaar ook regelmatig zich herhalende patronen terug. Hier valt misschien wel de meeste winst op de koersen te pakken. Maar dan moet je wel een heel goede strategie hebben.

Koersontwikkeling

Ook op de lange termijn hebben we perioden gezien waarin de koers flinke schommelingen doormaakte. Toch laat de koers op de lange termijn ook een gestage stijging zien. Als we als meetpunt 1 juli nemen dan zien we die, op het dipje van 2015 na, ook duidelijk terug.

Grafiek bitcoin koers euro per 1 juli 2010 tot en met 2019

De koers van bitcoin voorspellen is vrijwel onmogelijk. Toch zitten er regelmatig terugkerende patronen in.

Kopen en Verkopen

Het kopen of verkopen van bitcoin is zelfs voor beginners niet zo heel erg ingewikkeld. Via beursplatforms zoals Bitvavo is het zelfs makkelijk te noemen. En ook wat prijs betreft betaal je in Nederland bij Bitvavo over het algemeen het minst voor je bitcoins. En krijg je er de meeste euro’s voor terug bij verkoop.

Wil je géén account aanmaken? Of je bitcoins rechtstreeks via je eigen wallet kopen of verkopen? Ga dan naar Bitonic. Zij zijn al sinds 2012 een vertrouwd adres voor bitcoin.

Het kopen en verkopen van bitcoin is niet zo heel erg moeilijk.

Wallet

Voor cryptovaluta heb je altijd een wallet nodig. Dat is een digitale portemonnee die een speciaal bitcoin rekeningnummer voor je aanmaakt. Zo’n rekeningnummer bestaat uit cijfers en letters en noemen we een bitcoin adres. Dat is waar anderen bitcoins die voor jou bestemd zijn naar toe kunnen sturen zoals euro’s naar een rekeningnummer.

Ingebouwde Wallet

Cryptobeurzen zoals Bitvavo bieden een ingebouwde wallet. Dat is net zoiets als een bankrekening, maar dan voor cryptovaluta. Vooral handig voor beginners en frequente handelaren.

En zoals het een goede cryptobeurs betaamt adviseert Bitvavo je om grotere bedragen in cryptovaluta die je niet direct wilt verhandelen te verhuizen naar een eigen wallet.

Hardware Wallet

De beste manier om je bitcoins veilig te houden is door gebruik te maken van een hardware wallet. Die zijn goed beveiligd en je kunt ze in een kluisje bewaren. Voor informatie en advies kun je terecht bij Cryptomaan.

Kies voor veiligheid, koop een hardware wallet.

Samenvatting: Wat Is Bitcoin?

  • Bitcoin is elektronisch geld op Internet, bedacht door Satoshi Nakamoto en het wordt (vrij)gemaakt door het te mijnen.
  • Je kan het in bezit krijgen door het te mijnen, of van iemand anders te ontvangen.
  • Om bitcoin te ontvangen heb je een wallet nodig met een bitcoin adres en een geheime sleutel.
  • Zonder die wallet kun je niet over je bitcoins beschikken.
  • Je kunt met bitcoin bijna alles dat je ook met gewoon geld kan.

Quiz: Wat Is Bitcoin?Bitvavo Banner