Wat Is Een 51% Attack?

Binnen het Bitcoin netwerk wordt de rekenkracht (hashrate) geleverd door miners. Zij controleren de transacties en plaatsen deze veilig in de blockchain. Iedereen met de juiste computerapparatuur kan een miner zijn en bijdragen aan de rekenkracht binnen het decentrale en wereldwijde netwerk.

Een miner of een samenwerkende groep miners met meer dan 50% van de rekenkracht op het Bitcoin netwerk tot z’n beschikking heeft feitelijk controle over de blockchain. Terwijl dat nou juist niet de bedoeling is.

Wat Kan De Aanvaller Daarmee?

Een individu of groep met meer dan 50% van de rekenkracht op het netwerk kan daarmee een tweetal dingen doen:

  • Dubbel uitgeven (Double Spend).
  • Het netwerk verstoren.

Dubbel Uitgeven (Double Spend)

Stel je betaalt in de winkel met je pinpas. Vervolgens ga je met je aankoop naar huis en log je in bij je bank en via een trucje verwijder je de uitgave van je rekening. Alsof die nooit heeft plaatsgevonden. Je hebt nu je aankoop plus je kan het geld opnieuw uitgeven aan iets anders.

Zo werkt het ook met een double spend. Je verkoopt je bitcoins aan een koper en ontvangt daarvoor euro’s of dollars. Tegelijkertijd gebruik je de meer dan 50% rekenkracht die je hebt om een deel van de transacties in de blockchain te vervalsen, zodat de transactie(s) waarin de bitcoin aan de koper werden verstuurd niet meer bestaat.

Je hebt nu je bitcoin nog en je hebt hetzelfde bedrag aan euro’s of dollars.

Naast je eigen transacties terugdraaien, kun je ook andermans transacties terugdraaien als die zijn afgerond binnen het tijdsbestek waarin je de controle over het netwerk hebt.

Het Netwerk Verstoren

Je kunt het netwerk verstoren door:

  • Geldige transacties af te keuren en te voorkomen dat ze worden goedgekeurd (confirmations).
  • Lege blokken (blocks) te mijnen en te voorkomen dat anderen nieuwe blokken kunnen genereren. Niemand kan dan nog een transactie doen.

Je verdient hier overigens helemaal niets aan. Sterker nog de aanval opzetten en uitvoeren kan, afhankelijk van welke munt en netwerk je aanvalt, behoorlijk in de papieren lopen.

Hoe Groot is De Kans Op Een 51% Aanval?

Theoretisch gezien is een 51% aanval op het Bitcoin netwerk mogelijk. Maar het is niet erg waarschijnlijk. Het netwerk is te groot en het verkrijgen van genoeg rekenkracht (hashrate) kost veel geld. Zelfs wanneer je de rekenkracht alleen maar zou huren, waardoor je zelf geen apparatuur hoeft te kopen en te installeren, .

Bij kleinere cryptomunten is het makkelijker om de blockchain aan te vallen. Krypton, Verge, Bitcoin Gold, MonaCoin, ZenCash en Litecoin Cash zijn in de laatste jaren al aangevallen.

Dat kleinere en nieuwe blockchain projecten kwetsbaar kunnen zijn is altijd goed om in gedachte te houden wanneer je overweegt een substantieel bedrag in dergelijke munten te investeren.

Ghash.io

In juli 2014 heeft de miningpool (samenwerkende mijners) Ghash.io korte tijd meer dan 50% van de totale rekenkracht op het Bitcoin netwerk gehad. Daarop verminderde Ghash hun aandeel in het netwerk vrijwillig en hebben ze verklaard zichzelf voortaan tot maximaal 39,99% te beperken. Sinds 2016 is Ghash.io niet meer actief.

Het Bitcoin netwerk is sindsdien enorm gegroeid en realistisch gezien is het vrij moeilijk om boven de 50% rekenkracht uit te komen.Bitvavo Banner