Wat Is Een Altcoin?

Naast bitcoin zijn er inmiddels 1500+ andere cryptovaluta en dat zijn allemaal altcoins. De naam altcoin komt van alternative coin ofwel alternatieve munt.

Behalve bitcoin zelf is iedere andere cryptovaluta een altcoin.

Er zijn veel verschillende soorten altcoins met elk hun eigen doel, betekenis en soms ook techniek. En waarvan de meeste menen een verbeterde versie te zijn van bitcoin of juist een aanvulling te zijn daarop.

Sommige altcoins zijn echter puur gecreëerd om de makers en de vroege investeerders een beginnersvoordeel te geven (veel munten tegen lage koers). Als de munt later meer geld waard wordt dan verdienen zij flink aan hun investering.

Anderen vertegenwoordigen een organisatie die vernieuwend wil zijn en gebruik maakt van nieuwe techniek, de z.g. startup.

De meeste altcoins vertegenwoordigen goedwillende hightech projecten.

De uitgifte van altcoins verloopt meestal via een ICO (Initial Coin Offering). Je kunt dat vergelijken met een uitgifte van aandelen, maar dan met cryptomunten.

Na de ICO hoopt een altcoin zo snel mogelijk genoteerd te worden aan één of meerdere cryptobeurzen zoals Binance, zodat ook het grote publiek kan investeren in de nieuwe munt en de koers omhoog gaat.

Om het uitgifte proces te vereenvoudigen verloopt de emissie van nieuwe cryptocoins steeds vaker via een IEO (Initial Exchange Offering). Dat is in feite een ICO, maar dan begeleid door een cryptobeurs. En dat maakt het een stuk gemakkelijker voor het grote publiek om vanaf het begin in te stappen en mee te doen.

Net als met uitgeven van aandelen door bedrijven zijn de altcoin ICO en IEO vooral bedoelt om (begin)kapitaal aan te trekken.

De eerste noemenswaardige altcoin was Namecoin (NMC) in april 2011 al snel gevolgd door Litecoin (LTC). De nieuwe munten volgden elkaar daarna in rap tempo op tot de meer dan 1500 cryptomunten die we nu kennen.

En daarvan zijn er een flink aantal interessante projecten geworden die in de schaduw van bitcoin behoorlijk succesvol zijn. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC), Dash (DASH), Binance Coin (BNB), TRON (TRX), Stellar Lumens (XLM), Cardano (ADA), etc. etc..

Altcoins hebben de cryptovaluta wereld nóg decentraler gemaakt en ze geven ons ook wat te kiezen.

Omdat altcoins op basis van vraag en aanbod een bepaalde waarde vertegenwoordigen bieden ze natuurlijk ook investeringsmogelijkheden. Als je ze wilt kopen of verkopen dan kun je bij onderstaande beursplatforms terecht:

* Bij Binance kun je alleen cryptovaluta storten of via credit card, bij alle anderen kun je terecht met iDeal en IBAN!

Bij onderstaande handelaar kun je naast bitcoin alleen terecht voor Litecoin (LTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP) en Bitcoin Cash (BCH):

Altcoins zijn net als bitcoin geld waard en via beurzen makkelijk te kopen en te verkopen.

De koersbewegingen van altcoins zijn vaak nog heftiger dan die van bitcoin zelf. Niet alleen ten opzichte van fiatgeld (euro’s, dollars, etc..), maar ook ten opzichte van bitcoin. Dat biedt mogelijkheden om veel te kunnen verdienen, maar ook om veel te kunnen verliezen.

Investeren in altcoins is risicovoller dan investeren in bitcoin.Bitvavo Banner