Wat Is Een Blockchain?

De bitcoin blockchain is een permanent openbaar kasboek op Internet met alle bitcoin transacties die ooit gedaan zijn.

De blockchain is een lijst met alle transacties, van het begin tot aan nu.

Iedereen kan gratis de bitcoin blockchain raadplegen om transactiegegevens op te zoeken. Dat doe je met een block explorer, ook wel blockchain explorer:

Alle bitcoin transacties zijn openbaar en staan op Internet.

Het controleren en vastleggen van de transacties gebeurt door miners. Iedereen kan miner worden door de juiste computerapparatuur aan te schaffen en te gebruiken. Op elk gegeven moment zijn er wereldwijd zo’n 5 miljoen actief. Zij selecteren onbevestigde transacties en bundelen deze in blokken (blocks).

Iedereen kan meehelpen transacties te verwerken en in blocks te bundelen.

Het bundelen van transacties in blocks vereist veel rekenkracht waarvoor de miners hun speciale computerapparatuur inzetten. Zodra genoeg miners op het netwerk het met elkaar eens zijn dat een transactie geldig is dan wordt die goedgekeurd en bevestigt aan het hele netwerk.

Transacties worden gebundeld in een block en moeten door genoeg miners worden goedgekeurd om geldig te zijn.

Zodra een block met transacties is verwerkt krijgt deze een unieke identificatie code (een hash). Aan ieder block wordt ook de hash van het vorige block toegevoegd. Vervolgens wordt het block definitief vastgelegd in het kasboek. Doordat ieder block naast de eigen hash (id code) ook die van het vorige block bevat, onstaat zo de blockchain (ketting van blokken).

Ieder block heeft een unieke ID die ook wordt vastgelegd in het volgende block. Door deze koppeling ontstaat de blockchain.

Ieder block geldt als bevestiging (confirmation) voor de transacties uit het voorgaande block. Ieder opvolgend block betekent weer een extra bevestiging.

Als we nu bij block 5 zijn, dan zijn de transacties uit blok 1 inmiddels 4 keer bevestigd (5 – 1 = 4).

Verder lezen over blockchain:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blockchain

* Een blockchain kan ook besloten zijn waarbij een autoriteit (bank, bedrijf, overheid) de regels bepaalt.Bitvavo Banner