Wat Is Een Stablecoin?

Stablecoins zijn cryptovaluta die proberen zo veel mogelijk een stabiele koers te houden. En daarmee proberen ze het beste te bieden van twee werelden. Met enerzijds de technologische mogelijkheden van cryptovaluta. En anderzijds de stabiele koersen van fiat valuta zoals de dollar of de euro.

Een stablecoin is een cryptovaluta die probeert een stabiele koers te houden ten opzichte van een andere valuta (bijv. USD).

De meeste houden hun koersen stabiel door een reserve aan te houden in fiat valuta die als tegenwaarde moet dienen (meestal USD). Daarnaast zien we ook steeds vaker dat smart contracts en cryptovaluta, zoals ethereum (ETH), als onderpand dienen voor de waarde. In principe kan alles dat een (relatief) vaste waarde vertegenwoordigd als tegenwaarde dienen.

Meestal wordt de andere valuta (bijv. USD) in bepaalde hoeveelheden in onderpand gehouden als een soort waardegarantie.

Waarom Stablecoins?

Stablecoins worden voornamelijk gebruikt om (tijdelijke) koersrisico’s af te dekken. In grote lijnen zijn er een tweetal redenen waarom je zou kunnen besluiten om ze te kopen:

  • Omdat ze een stabielere koers hebben dan andere cryptovaluta.
  • Omdat je je cryptovermogen wilt indekken tegen koersdaling.

Sommige cryptobeurzen ondersteunen fiat valuta en een aantal niet. Bij een verwachte koersdaling kun je dan niet snel je belegde vermogen omzetten naar de veilige euro’s of dollars. Dan kunnen stablecoins uitkomst bieden, mits ze dan wel genoteerd moeten zijn aan de betreffende beurs.

Je kunt je geld dan veilig stallen in een stabiele munt. Ironisch genoeg betekent het Engelse woord stable niet alleen stabiel en stevig, maar ook stal en stalling.

Met stablecoins kun je koersrisico’s afdekken.

Dagelijks Gebruik

Wereldwijd is bitcoin de meest geaccepteerde cryptovaluta. Maar die is nog altijd onderhavig aan grote koersschommelingen op korte termijn. Zelfs binnen een dag kan het koersverschil regelmatig oplopen tot 10% of meer. Dat is leuk voor beleggers, maar voor dagelijks gebruik is dat minder leuk. Voor het ontvangen van ons salaris, het doen van boodschappen en het betalen van onze vaste lasten houden we toch wel graag van een vaste waarde voor ons geld. Stablecoins zouden deze kloof in de toekomst wellicht kunnen overbruggen.

Een stabiele koers is praktischer in dagelijks gebruik.

Acceptatie

Stablecoins kunnen drempelverlagend werken voor de grote massa om zo met nieuw geld in cryptovaluta te stappen. Zeker nu ook Facebook er serieus werk van maakt met hun stablecoin Libra waarmee je elkaar o.a. via Whatsapp, Facebook en Instagram zal kunnen betalen.

Verlaagde drempel voor gebruik cryptovaluta brengt nieuwe mensen en nieuw geld in de cryptomarkt.

Welke Stablecoins Zijn Er?

De meeste stablecoins zijn gekoppeld aan de koers van de Amerikaanse dollar (USD) zoals: Tether (USDT), USD Coin (USDC), True USD (TUSD), Paxos Standard (PAX), Gemini Dollar (GUSD), etc.

Daarnaast zijn er stablecoins die hun koers baseren op die van andere cryptovaluta, zoals ethereum (ETH) en andere fiat valuta, zoals de Chinese yuan (CNY), de Hong Kong dollar (HKD), Britse pond sterling (GBP), etc.

Op de website van Coincodex kun je een actuele lijst van stablecoins terugvinden. Je kunt daar ook inzien op welke cryptobeurzen ze verhandeld worden. Sommige beurzen hebben meerdere genoteerde stablecoins, waardoor je dus meer keuzevrijheid hebt:

Overzicht stablecoins op Coincodex.comBitvavo Banner