Wat Is FOMO?

Ook in de crypto en beleggers wereld kun je last hebben van Fear Of Missing Out ofwel de angst om een belangrijk instap of uitstap moment te missen. Je ziet het vooral wanneer een koers binnen (relatief) korte tijd hard naar beneden of naar boven gaat. Vaak is FOMO ook een extra oorzaak waarom een koers scherp stijgt of daalt. We zijn bang om de boot te missen waardoor we allemaal geneigd zijn de kudde te volgen zodra die in beweging komt.

FOMO, de angst om iets te missen, is misschien wel de gevaarlijkste vijand van de belegger.

En hoewel angst een natuurlijk mechanisme is om ons te beschermen tegen potentiële gevaren is het ook een slechte raadgever. Zeker als het om je kostbare investeringen gaat. FOMO kan ons verstand tijdelijk uitschakelen en ons dingen laten doen waar we later ontzettend veel spijt van krijgen.

En het is nou juist dat spijtgevoel dat de oorzaak is van FOMO. Bang dat we zijn dat we achteraf spijt krijgen dat we niet zijn ingestapt of uitgestapt. Als de bitcoin koers hard stijgt of scherp daalt, dan oefent dat enorme druk uit op ons gevoel om op dat moment toch vooral iets te doen. Want stel dat je het niet doet dan ben je toch een dief van je eigen portomonee?

Ironisch: Achteraf spijt krijgen vanwege de angst om achteraf spijt te krijgen.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je gevoel juist was en dat je geen geld of waarde hebt verloren, maar juist hebt verdiend of bespaard. We hebben het dan niet meer over FOMO, maar over goede instincten. Misschien ben jij wel zo’n natuurtalent die op het juiste moment in de markt weet in en uit te stappen. Of misschien heb je wel gewoon geluk gehad.

In ieder geval is het verstandig om je zelf te wapenen tegen FOMO. De beste manier om dat te doen is door voor jezelf een aantal regels op te stellen en een plan te maken over hoe je omgaat met je investeringen, groot en klein. En spreek met jezelf af dat je nooit in een markt stapt zonder dat je je zelf er in verdiept hebt en er een plan voor hebt gemaakt dat ook past bij jouw karakter.

Via onderstaande links vindt je meer informatie over FOMO:

Algemene Informatie over FOMO
Hulp bij FOMOBitvavo Banner