Wat is FUD?

FUD is in de wereld van cryptovaluta zoiets als wat nep nieuws is op sociale media. Het is een afkorting voor Fear Uncertainty and Doubt ofwel Angst Onzekerheid en Twijfel.

Net als nep nieuws wordt FUD steeds vaker ingezet om strategische doelen te bereiken, zoals bijvoorbeeld het onderuit halen van de concurrent en hun producten.

FUD is niet hetzelfde als kritiek. Gefundeerde kritiek is noodzakelijk voor iedere serieuze gemeenschap en is doorgaans gebaseerd op feiten. FUD is vaak (deels) gebaseerd op onwaarheden.

FUD is een soort negatief nep nieuws.

Iedereen kan op kleine of grote schaal FUD verspreiden. Van een whatsapp berichtje, een post op een forum, een opmerking op de verjaardag van tante Nel tot aan grote campagnes op facebook, tv en andere media.

Omdat FUD net als nep nieuws steeds vaker wordt ingezet als professionele techniek, is het soms moeilijk om jezelf er tegen te wapenen. Verpak een leugen tussen een paar (halve) waarheden en de meeste mensen zien het logischerwijs niet direct.

Het kan overal opduiken en is soms listig verpakt.

Tegenhanger van FUD in de cryptowereld zijn misschien wel de MOON berichten die je regelmatig her en der ziet verschijnen en waarin cryptoliefhebbers niet alleen hun enorme vertrouwen uitspreken in één of meerdere munten. Maar vooral ook koersen voorspellen die bijna letterlijk tot aan de maan reiken.

MOON berichten bevatten vaak een soort positief nep nieuws.

Verdere informatie over FUD:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Fear,_uncertainty_and_doubt
https://www.computable.nl/microsoft-ontdekt-fudBitvavo Banner